Ord att tycka om

Idag stod jag och betraktade hur solen lyste på några långa istappar från en stupränna. Ljuset var så starkt att jag måste kisa lite med ögonen och tänkte att jag borde ta med mig en kamera nån av de närmaste dagarna innan de smält bort, det droppade redan friskt från dem. Så funderade jag på ord. Vårvinter är ett fint ord, smaka på det: vår-vinter, ett ord som ger känslan av samtidighet och årstidsskifte. Ett vackert ord :flirt: Och när vårvintern är som idag, klart solsken, gnistrande, lätt smältande snö (men inte riktigt slask ännu) så är den vacker själv också :happy:
Just det här med den smältande snön och de droppande istapparna får mig att tänka på "dagsmeja", ett ord som inte verkar vara speciellt frekvent, eller ens känt i Svenskfinland (Eller?).
SMHI har en utmärkt beskrivning på dagsmeja, och förklarar också på vilket sätt det skiljer sig från töväder och blidväder :up: (Så egentligen är det väl inte dagsmeja idag, eftersom temperaturen ligger runt noll, men det är ändå ett fint ord!)
Jag vill gå på skogspromenad och lyssna på hur det drippar och droppar och prasslar i skogen! Snart börjar det porla – ännu ett trevligt ord 🙂 – av smältvatten. När det nu finns så mycket snö så kanske man slipper den där torra, dammigt blåsiga snålvåren, vars enda förtjänst är att den låter litteraturvetaren i mig gå omkring och mumla Klage-Wijsa Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr 🙄 (Nej, jag kan den ingalunda utantill, men jag har nog läst den 🙂 )
Vinden ska torka upp slasket, inte blåsa omkring damm och gamla glasspapper. Ordning och reda, ska det vara :spock: Som i Olles skidfärd, där Gumman Tö får sig runt öronen när hon kommer för tidigt på året 😆

En tanke på “Ord att tycka om

  1. Dagsmeja är ju ett ord jag älskat. Vad roligt att få en exakt definition på det. Ett annat jobbigt men fint ord i vårtider är menföre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s