Metrovett

Idag på vägen till jobbet funderade jag på dessa oskrivna lagar som gäller i metron (all kollektivtrafik har såna förstås, men jag åker mest metro). De underlättar resan, men som alla oskrivna lagar så tänker man aktivt på dem först när folk bryter mot dem. Så några råd till Den Det Berör: :spock:

– Stå vid sidan av dörrarna och släpp ut folk först, innan du börjar tränga dig in.
– Om tåget står på perrongen med öppna dörrar (t.ex. vid förarbyte i ÖC) så håll åt sidan i trappan på vägen upp, sannolikheten att nån kommer springande neråt i full fart är stor.
– Likaledes så ska du hålla till höger i rulltrappan, om du inte vill gå uppåt/springa neråt. Jag gick rakt in i en kille idag som tog ett steg åt vänster och sen bara stod där. Noob 😉
– Om det är fullt på tåget så hör det till god ton att ta sin väska i famnen innan nån måste be dig göra det. Dito gällande benen i kors eller fötter på sätet mittemot. (Jag bryr mig inte om torra skor på bänkarna så länge det är gott om plats, de är trots allt av hårdplast allihop. Mitt i vintersörjan är en annan sak.)
– Häng gratistidningen på handtaget under fönstret – om du lämnar den på sitsen så är den på golvet på nolltid = smutsig tidning förvandlad till skräp, i stället för att bli läst av nån annan. Alternativt kan man ta med den och slänga den i pappersinsamlingen (inte i roskisen!)
– Det finns en orsak till att man inte får transportera cykeln i rusningstid, respektera det! Trots att jag absolut är för systemet med cykel+metro så gillar jag inte att få olja på byxorna för att det är så trångt att jag knuffats mot din cykel. :bandit: Skriv till HST och kräv speciella cykelvagnar i stället! (Det skulle jag gärna ha!)
– Det är helt okej att resa sig för folk som verkar behöva sitta mera än du. Om du är rädd att bli bemött med "så gammal är jag inte!" så kan man lite diskret närma sig dörren och låtsas att man ska av på nästa hållplats.
– Släpp fram dem som ska av, dra dig gärna bakåt om du inte ska av. Det är inte så kul att knuffa sig förbi en person som står mitt framför dörren och håller i mittstången för att inte svepas med ut. Släpp den och ta ett par steg bakåt i stället 🙂
– Man får småle mot andra passagerare, och kanske t.o.m. prata med dem, åtminstone om de har nåt djur med sig, men att hänga över dem och skräna "örise örise" är inte så populärt. Respektera dem om de vill vara i fred.
– Duscha gärna, men inte i parfym eller rakvatten. Diskret är kodordet här. Om jag sitter och nyser sju gånger i sträck beror det kanske på din parfym, inte på att jag är förkyld och borde stanna i säng och inte smitta mina medresenärer.
– Varav naturligt följer: är du väldigt flunsig så stanna helst hemma, i stället för att smitta ner alla andra…
– Var nöjd med att du åker kollektivt, njut av utsikten från Brändö bro och hånle åt bilköerna på Österleden 😀 :flirt:

2 tankar om “Metrovett

  1. Gammelmoran ser inte riktigt tillräckligt skröplig ut för att det ska vara en vanlig företeelse, har jag en känsla av… men hon blir* när det händer 🙂 Det finns tyvärr människor som blir sårade om de erbjuds en plats, vilket bara är fånigt. Tacka vänligt, avböj om du hellre står, men inte fräsa om någon är vänlig! * = Rättelse, det ska stå att hon blir glad när det händer, inte att hon blir skröplig! 😮 Så går det när man raderar lite för snabbt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s