Bokmeme :-)

Jag snodde den här utmaningen från Majas blogg, den verkade sådär lagom lättsam att sysselsätta sig med. Jag är så trött :zzz: – jag hade trott att jag skulle vara fylld med energi, men det är jag inte… Jag antar att det tar ett slag att återhämta sig. Ska ta det lugnt och dricka mycket te :coffee:

Okej, till frågorna:

1. Vilken bok läste du senast?
Läste senast kan vara lite svårt att definiera, eftersom jag alltid håller på med flera samtidigt. Den senaste jag läste ut var en novellsamling av Rosamunde Pilcher, Flowers in the Rain. Pilcher är mycket lugnande läsning :up:

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Det vet jag inte, får se vad jag känner för. Antagligen nånting trivsamt och lättläst, jag behöver vila hjärnan :zzz:

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Det vet jag inte. Ganska lika, kanske? Jag brukar inte fundera så mycket på saken, fast jag nog ibland har valt en bok med en kvinnlig författare i stället för en manlig, om jag har stått med två okända enheter i handen.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Vilken lustig fråga. Speciellt ”hurra! hälften!” Det är mycket sällan jag gläds åt att ”ta mig igenom en bok”, jag tror att ett av de få tillfällen jag kan komma ihåg är Don Quixote, som jag faktiskt var tvungen att sätta upp pensum för att läsa, tvinga mig att läsa ett antal sidor per dag. Det var till grundkursen i Allmän litteratur, och den oförkortade boken är ganska tung, eller kändes i alla fall det då. Om jag inte vill läsa den så kan jag ju låta bli, jag behöver inte prestera nåt. Det har nog hänt att jag varit olycklig för att en bok tagit slut. Fast då brukar jag börja om från början 😉

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Ofta så att jag hört talas om den på nåt sätt, via recensioner, diskussioner, nys, bloggar och så vidare. Eller så känner jag till författaren. Ibland för att jag tycker att titeln låter intressant. Sällan för omslagets skull – omslag kan vara väldigt vilseledande. Jag har sett ett omslag till Jane Eyre som ger ett intryck av Harlekinroman… Topplistor bryr jag mig inte om, inte ”mest köpta” åtminstone. Om någon vars smak jag litar på skriver en lista är det förstås en helt annan sak  Ibland bara låter jag ögonen vandra efter raderna med böcker och plockar ut nåt på känn. Läser baksidan och början. Om jag gillar det så kanske jag tar boken. Ibland beror det på sammanhanget, jag har plockat ut en bok för att den har varit en av de få som varit på svenska – det var så jag hittade Stormvind, som var en underbar melodram :yes:

6. När blir en bok för lång?
När den är tråkig eller tjatig, och upprepar sig på ett trist vis. :down: (Jag minns en bok av Jon Fosse som upprepade vissa meningar på nytt och på nytt: ”Eg går ikke ut lenger…”, men det var inte tråkigt, det var fascinerande!)

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
I allmänhet, jo. Det beror lite på boken, och väldigt mycket på översättningen! Jag läser just nu en bok av Eva Ibbotson som är så taffligt översatt att det är en plåga ibland :p men den fanns inte på engelska på bibban. Om det är mycket svår engelska så läser jag gärna en bra översättning också. (Det märks att det är en svensk meme, i Finland skulle det väl vara naturligare att fråga om man läser på finska?)

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Majgull Axelssons Aprilhäxan tror jag. Den var otroligt bra. Jag brukar nog glatt rekommendera en massa böcker för folk, men gällande den boken var jag nog extra ordrik 😮

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? I så fall, när ger du upp?
Jag kan nog, och har till och med gjort det ibland, men ofta läser jag på i hopp om att den ska komma igång Det beror lite på om jag har annat att läsa tillgängligt.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Överrepresenterad vet jag inte direkt. Om man har mycket av en viss sorts böcker så beror det väl på att man gillar dem :happy: Jag gillar t.ex. ”golden age” deckare :sherlock: och samlar på skräck, helst gotisk sådan :sst: men har också nästan allt av Stepen King 😮 Och så gillar jag Dick Francis 🙂 Jag har ganska mycket barn- och ungdomsböcker, också äldre sådana och förstås rätt mycket svensk och övrig nordisk litteratur och litteraturvetenskap, eftersom det är mitt huvudämne. Jag har ganska lite fantasy och scifi, betydligt mindre än vad jag läst, men brorsan har en välfylld hylla som jag brukar botanisera i ibland Jag ogillar intensivt hurtiga självhjälpsböcker i amerikansk stil, typ Who Moved My Cheese och sånt tjafs som Män är från Mars, kvinnor är från Venus, och böcker som handlar om hur man ska vara på ett visst sätt för att fånga en man :yuck:

Överlag så gillar jag böcker, kan man sammanfatta det hela 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s