Mera miljöfunderingar

Efter en vecka och närmare tio filmer sitter jag här och undrar hur det kommer sig att vi sitter här och fortfarande inte gör något drastiskt. Oljan håller på att ta slut – vilket man har vetat sedan sjuttiotalet, växthuseffekten är ett femomen som godtas av de flesta seriösa forskare, dess verkningar kan man se varje dag – men folk fortsätter att köra bil och shoppa som tokiga. När har vi fått ett samhälle där man inte har nåt människovärde om man inte konsumerar, och där ens personliga frihet och integritet är hotad om man inte får köra bil? :confused:

Det är ju inte som om shoppandet i sig skulle fylla något grundläggande behov, till skillnad från matshopping till exempel. Men alla dessa prylar! Som någon mycket klokt sa i en av filmerna (jag tror det var 11th huor): "You can never get enough of what you don't want." Och nu kommer konsumtionens främsta högtid snart. Våga vägra! Plantera träd, ge pengar till WWF eller Unicef, stöd lokala ekoprodukter, ge bort en städlördag eller nytvättade fönster, massage eller teaterbiljetter, en middag eller kaffestund :coffee: Vad vi i allmänhet saknar är tid. Men köp inte en massa onödiga prylar. Fundera på om du – eller den som ska få den- verkligen behöver det du tänkt köpa.

Nästa gång du ska ta bilen – fundera på om det faktiskt är nödvändigt (det går inga bussar, du har nåt mycket tungt att bära, du eller någon annan har svårt att röra sig), eller om det bara är för din egen bekvämlighet. Har du faktiskt rätt att vara bekväm – lat, för att provocera – på miljöns bekostnad? :bandit: Jag begär inte att alla genast ska tillbaka till stenåldern, naturligtvis inte. Bara att man tänker efter, varje gång – behöver jag den här prylen? Måste jag faktiskt ta bilen? Eller flyget, för den delen. Eller är det bara ren lättja? 😮

Tänk efter före :wait:

En tanke på “Mera miljöfunderingar

  1. Jajja, amen sister! Jag tror du skulle ha utbyte av boken Not buying it av Judith Levine. Den gav mig en fördjupad insikt i varför folk shoppar så mycket, och vad konsumtion egentligen är. Den är alltid utlånad på bibban, men väl värd att beställa och vänta på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s