Miljöfilmer

Jag brukar ju blogga om både miljö och film emellanåt – nu kan jag passa på att blogga om miljöfilmsvecka. Det är Utrikesministeriets utvecklingsinformation som samarbetar med R&A och visar en massa filmer med miljötema, mest dokumentärer, men en del annat också. Projektet kallas Yhdestoista hetki efter filmen 11th hour, som också visas. Biljetterna kostar 1 euro, filmerna går på Bio Rex och Diana.

Vi var igår på Werner Herzogs Lektionen in Finsternis/ Lessons of Darkness, som handlade om Kuwaitkriget, mest om de brinnande oljefälten. Vacker, men förfärligt otäck. Jag mådde illa hela kvällen efteråt 😦

Jag tänkte mycket på Maurice Druons Tistou, pojken med de gröna fingrarna. I den finns ett avsnitt där herr Trounadisse ska förklara varför "Gåhiterna" och "Gåditerna" krigar, "det är lätt att förstå" säger han; de bor på var sin sida om en öken som inte tillhör någon, men sen meddelar det ena landet att de vill ha den, och då måste det andra landet ju slåss mot dem. När Tistou undrar om det finns trädgårdar där så svarar herr Trounadisse:

-Naturligtvis inte! Du hör ju att det är en öken! Där finns ingenting alls. Bara sten…
– Tänker de slåss om stenar?
– Det vill ha det som är under.
– Under öknen? Vad är det då?
– Olja.
– Vad ska de med oljan till?
– De vill ha den för att de andra inte ska få den. De vill ha oljan därför att olja är nödvändigt när man ska föra krig.
Visste han inte att herr Trounadisses förklaringar alltid blev förfärligt krångliga till sist!
Tistou blundade för att kunna tänka bättre.
"Om jag har förstått rätt, så krigar Gåhiterna och Gåditerna mot varann för oljans skull, därför att oljan är nödvändig när man krigar." Han öppnade ögonen igen.
– Det är ju idiotiskt, sade han.

Jag känner mig precis som den naiva Tistou ibland – varför ska folk vara så jävliga, mot varandra och mot naturen, i stället för att försöka samsas och hjälpas åt? Oftast verkar det som om det bara är girighet eller lättja – inte ens nödvändigtvis någon verklig övertygelse :worried: Sen finns det ju folk som faktiskt försöker och bryr sig också! ⭐

En tanke på “Miljöfilmer

  1. Oj, vilket madeleinekakeögonblick — jag hade helt glömt Tistou! Vi hade den som högläsningsbok när jag gick i typ fyran, och jag ÄLSKADE den. Måste störta till bibban i morgon och låna den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s