Kulturkonsument Fredag

Förra fredagen var det Konstens natt, och vi var i stan till långt efter midnatt – framför allt för att göra ett nytt försök att se något av Strange Fruits uppträdande. Det lilla vi lyckades se (lite mera vid midnatt än på kvällen, eftersom polisen varit intelligent nog att stänga av hela Mannerheimvägen vid det laget så att folkmassorna fick lite mera plats) var väldigt imponerande!

Idag gick jag till Tennispalatsets konstmuseum för att hämta mitt personliga exemplar av Megafåns Feministtapet och passade på att titta på utställningarna samtidigt, eftersom det var gratis inträde – lyxigt! :up:

Duane Hansons statyer var nästan otäckt verklighetstrogna, och det kändes påträngande och ohövligt att stirra på dem, för så gör man ju inte… De var nästan alla distanserade och melankoliska, fångade i ett ögonblicks kontemplation. Inte direkt sorgsna, men sådär lite frånvarande som man är när man är trött och tänker på fjärran ting, eller kanske ingenting :worried:

Fotografiutställningen Vårt land var en blandning av landskap och människor, mest från 1960-talet framåt. Det var nattliv i Helsingfors, offerträd i finska skogar, romer i förändringens tid, gamla tanter på landet, ödehus, skärgårdslandskap och urban betong. En salig blandning av motiv förstås, men många med lite samma sorts melankoli över sig som statyerna i övre våningen – eller så kändes det så för att jag såg dem genast efter varandra :right:

Missa inte heller Vems land?, något gömd bakom garderoben, en liten utställning med Helsingforsungas bilder. En intressant aspekt med den är att åtminstone nu (den varierar tydligen lite) var många av fotograferna kvinnor. På den officiella utställningen var det ungefär en femtedel – och då var det nu verksamma konstnärer. Är kameran verkligen fortfarande ett så manligt attribut? Eller anses det fortfarande att mäns bilder är intressantare? Att det var just här som Feministtapeten- som består av bilder av och på kvinnor- kunde hämtas, gjorde det hela lite ironiskt, tycker jag 🙄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s