Om bomber

Lyssnade just på lunchnyheterna, i vilka det omtalades att bomben som dödade en finländsk fredsbevarare (fascinerande ord förresten!) var gömd i en gammal oljeburk som stod vid vägkanten 😦 Det påminde mig om något som vi lärde oss i Liverpool:

Vi hade lunchträff med vår vän på caféet vid Paddy's Wigwam den första dagen. På väg ner för trapporna plockade jag upp en tom take-awaykaffemugg, med en lite irriterad kommentar om hur folk inte ens har respekt för kyrktrappor – det här händer ideligen på Domkyrkans trappa i Helsingfors också. Sen kunde jag inte hitta en roskis. Jag tittade efter en både utanför och inne på caféet, men kunde inte se nån soptunna någonstans. Väldigt förbryllad sa jag till slut till brorsan att "inte så konstigt att den låg där då – man måste ju ha en roskis var tionde meter i Helsingfors, och ändå slänger folk slänger skräp på marken" :irked: Jag ställde ifrån mig pappmuggen på ett bord och tänkte att "de tar väl hand om den så småningom". När jag kommenterade saken för vår vän så förklarade hon lugnt att det finns väldigt ont om soptunnor i hela Liverpool, man tar med sig sitt skräp, eller så ber man vänligt någon butik att ta hand om det och slänga det i sin egen soptunna. "But why?" "Because of bombs". Soptunnor är tydligen väldigt lämpliga ställen att gömma bomber, och så får man den trevliga tilläggseffekten av splittrad metall också! :bomb:

Det är nära till Irland. Och jag har ju läst om bombningar i Manchester och Liverpool, men inte kunde jag ju förstå att det hängde ihop med frånvaron av roskisar i gatubilden. Levande historia :yuck: Jag skämdes. Fast jag egentligen inte hade någon orsak, och vår vän sa att det finns många yngre som inte heller förstår, eftersom det inte mera är så vanligt. Men tanken på att vilket oskyldigt objekt som helst kan explodera när som helt är ruskig :insane:

Vet ni annars – apropå levande historia – varför dörrar i Finland alltid öppnas utåt? Därför att det är lag på det sedan 1800-talet, då en kyrka (i Kuopio?) började brinna, och en massa människor brann inne därför att den panikslagna folkmassan tryckte på dörrarna så att de inte gick att öppna. Det är därför det är så förvirrande med Café Engel, för att det huset är äldre än så. Och det är därför man inte kan sparka in dörrar på det tuffa amerikanska sättet här… 🙄

2 tankar om “Om bomber

  1. Pingback: Mustasch är ett ord som ser roligt ut | En kattslavs dagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s