Bibliotek(arier) rular!

Egentligen skriver jag på en ganska ambitiös text om alla de filmer vi har sett på sistone, men eftersom jag känner mig lite slö, och råkade se en "meme" som jag tyckte var väldigt lämplig för en bibliotekarie, så gjorde jag den i stället 😀 Välbekomme!

När skaffade du ditt första bibliotekskort?

Oj. Antagligen när vi flyttade från liten byhåla utan eget bibliotek till en lite större stad med ett mycket välförsett bibliotek och en jättefin bokbuss:) D.v.s. i sex-sjuårsåldern.

När kramade du en bibliotekarie senast?

Hmmm. Det är knappast speciellt länge sen. Åtminstone när jag önskade mina kollegor en god jul:) Kanske efter att jag kom tillbaka också, men det minns jag inte så noga.

Vad sa du senast till en bibliotekare?

”Trevligt veckoslut” till en kollega när hon for hem.

När var du på bibliotek senast?

Nu 😀 (Det är ganska lugnt på fredagskvällarna :whistle: )

Vilka bibliotek har du varit på i år?

I år har jag väl bara varit på ”mitt eget” och stadsbibban. Straxt före jul var jag på Nifin och lånade lite filmer och skivor över julen, som jag sen har förnyat per telefon, så jag har inte varit där ännu i egen hög person. Om vi säger ”det senaste året” i stället så blir det betydligt fler: ett antal av universitetsbiblioteken/ enheterna i centrumcampus, flera olika av stadsbibliotekets filialer och Nifin.

Hur mycket böter har du fått som högst?

Inte så hemskt mycket, iaf inte sen jag lärde mig att sätta påminnelser i telefonen… Jag tappade bort en bok en gång, som jag måste ersätta, men jag minns inte vad det kostade.

Vilka låneböcker har du hemma nu?

Oj, ska jag minnas det på rak arm? Jag lånar ganska flitigt. Bäst att tjuvtitta – det är så praktiskt med Internet!

Ett antal teoriböcker som anknyter till evighetsprojektet stora G, Reading Harry Potter : critical essays), edited by Giselle Liza Anatol (som inte har nåt med det projektet att göra), en pjäs som heter ’Night, mother av Marsha Norman (dito). Två Mutts (söndagsserier i färg, vi har alla album), A short history of nearly everything av Bill Bryson (rekommenderad av Maja nåt tag), en frågesportsbok (för en frågesport jag anordnade till en julfest), Why cats paint : a theory of feline aesthetics (en ganska underhållande sak), några ljudböcker (räknas de?), plus en massa skivor och filmer.

Hur många lånekort har du?

Ganska många. I Helsingfors fyra: uni, stadsbibban, Nifin och riksdagens bibliotek (men därifrån har jag faktiskt bara lånat en gång). Plus sen ett för varje stad jag bott mera än en vecka :right:, men de kanske inte räknas…

Längsta tid du struntat i att lämna tillbaka en bok?

Det beror lite på hur man räknar… Jag har nog aldrig ”struntat” i att lämna tillbaka en bok till ett bibliotek – det är helt otänkbart. Men jag medger att jag a) har ett par böcker från skolbibban som råkat stanna i min hylla b) sitter på en del böcker som jag träget förnyar gång på gång, och som jag nog haft i flera år (se ”evighetsprojekt”:o ).

Älsklingsbibliotek?

Det var svårt. Stadsbiblioteket i Lund, för att jag har så många minnen därifrån. Berghälls bibba, för att den är så fin. Tallinns nationalbibliotek för att det är så himla pampigt (fast intrycket förstörs nog lite av de beigebruna mattorna i salarna…) UB – förlåt, numera Nationalbiblioteket för sin allmänna klassiska Akademiska Stämning.

Älsklingsbok att låna om?

Jag tenderar att köpa böcker som jag läser om, men det händer ju att man inte får tag på allt. Det är oftast barnböcker jag lånar om, men jag minns att jag i tiderna (kanske i tolv-trettonårsåldern?) lånade en enorm bok om Vilda Västerns mest (ö)kända individer gång på gång. Och förstås! Inger Edelfelts Juliane och jag, som jag nog lånat många, många gånger, tills jag äntligen, ganska nyligen, fick ett eget ex :yes:

Jag säger det igen: bibliotekarier rular. Eller borde i alla fall göra det, som Mikael Böök sa i Husis. Apropå det, kolla in den här också. Det är bara att börja dyrka! 😎 :queen:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s